Ensimmäiset laskettelukokemukseni

Pakko myöntää, että aivan ensimmäistä vuotta rinteessä en muista tarkalleen. Olin silloin kutakuinkin 4-vuotias, kun vanhempani veivät minut rinteeseen ensimmäisen kerran. Isäni mukaan ensimmäisenä kautena meininki näytti melko mielenkiintoiselta ulkopuolisen silmin, kun painoin rinteessä menemään syöksytekniikalla. Nuorena urheilun aloittamisessa on se hyvä puoli, ettei pelkoa eikä itsesuojeluvaistoa ole kerennyt vielä syntymään ja on valmis ottamaan neuvoja vastaan. Minulle isona apuna oli serkkuni, joka niinä aikoina toimi Levillä hiihtokoulun opettajana.

Tekniikka ennen kaikkea

Ensimmäiset oikeat muistoni ovat toiselta laskettelukaudeltani, jolloin olin viisivuotias. Sukset alkoivat jo pysyä jaloissa ja osasin jo kurvailla pelkän syöksylaskun sijaan. Kuten mainitsinkin, niin serkkuni auttoi minut alkuun tekniikan kanssa. Laskettelu saattaa näyttää yksinkertaiselta, jos sitä ei ole vielä kokeillut, mutta sitä se ei ole. Hyvän tasapainon ja peruskunnon lisäksi tekniikka täytyy olla kunnossa, jotta rinteet pääsee alas saakka ilman kaatuilemisia. Kaikkein tärkeintä on oman vauhdin hallitseminen.

Tärkeimmät tekijät laskettelutekniikassa

Kuten jo mainitsinkin, on oman vauhdin hallitseminen ja säätely erittäin tärkeää, ettei satu vahinkoja. Ylhäältä tuleva laskettelija on aina vastuussa väistämisestä, mutta jos edellä menevä laskettelija ei hallitse vauhtiaan niin vaaratilanteet ovat mahdollisia. On siis tärkeää, että perusasiat ovat hallussa, ennen kuin siirtyy isompiin rinteisiin aloittelijoiden rinteistä. Muita tekniikkaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa tasapaino, se että vie käännökset loppuun ja että pitää lantion asennon kurissa.

Usein rinteissä näkee laskettelijoita, joiden polvet ovat melkein kiinni toisissaan ja käännöksiä yritetään tehdä käyttäen pelkkää ylävartaloa. Tämä ei kuitenkaan ole oikea tapa viedä käännöksiä loppuun, koska polvien käyttäminen laskettelussa on erittäin tärkeää. Tasapainoharjoituksia voi myös tehdä paljon ihan kotioloissa muun muassa tekemällä maahan kurotuksia yhden jalan varassa ja tasapainottelemalla jumppapallon avulla. Jumppapallo on pieni investointi siitä saataviin hyötyihin verrattuna.

Kehityskaareni laskettelussa

Hyvä puoli täällä Lapissa asuessa on se, että talvi on pitkä ja laskettelua pääsee harrastamaan noin puolet vuodesta – joskus hyvällä tuurilla enemmänkin. Ainakin minun kohdallani laskettelu vei täysin mukanaan ja vietin kaikki illat ja viikonloput rinteessä. Ja niin kuin sanontakin kertoo, kova työ palkitaan ja kehityin todella nopeasti. Osallistuin seitsemänvuotiaana ensimmäiseen laskettelukilpailuun ja paikallislehden haastattelussa pyydettiin kertomaan muutamia asioita minusta. Vau! Tokaisin siihen, että olen innokas ja ahkera laskettelija, mikä pitää muuten paikkaansa edelleen.

Rinteet aloittelijoille Levillä

Meillä Levillä aloittelevat laskettelijat on otettu hyvin huomioon ja täältä löytyy useampikin rinnevaihtoehto aloitteleville laskettelijoille. Eturinteillä on useita helppoja rinteitä ja hiihtokoulu tarjoaa päivittäin opetusta lasketteluun, lumilautailuun, telemark-hiihtoon sekä maastohiihtoon. Tunteja voi ostaa niin yksityistunteina kuin ryhmätunteina. Kaikki opettajat ovat pitkän laskettelukokemuksen omaavia talviurheilun ammattilaisia. Itsekin suosittelen kaikille ensikertalaisille hiihtokoulua, koska sitä kautta saa hyvän pohjan laskettelulle. Totta kai turvallisuus on erityisen tärkeää ja hyvät perustaidot takaavat sen kaikille laskettelijoille.