Suomi talviolympialaisissa 2018

Satavuotias Suomi osallistuu tänä vuonna Pyeongchanin talviolympialaisiin 102 urheilijan joukkueella, jotka kilpailevat 11 eri lajissa. Suomalaisurheilijoiden suorituksia piinkovaa seuraavat fanit toivovat luonnollisesti olympialaisista mahdollisimman suurta mitalisaalista. Odotuksia on varsinkin jääkiekon, maastohiihdon, ampumahiihdon ja lumilautailun suhteen, mutta myös yhdistettyä sekä pikaluistelua katsotaan tarkkaan. Yleisesti ottaen Suomelle on veikattu 8 mitalia ja virallinen tavoite on 6 mitalia. Olympiakomitean mukaan mitalitoiveet painottuvat näissä olympialaisissa naisten harteille, vaikka toki miehiltäkin mitaleita odotetaan ja toivotaan.

Etelä-Korean Pyeongchangissa järjestettävät talviolympialaiset ovat järjestyksessään 23. kisat. Näitä arvokisoja haki myös Saksan München ja Ranskan Annechy. Pyeongchang sai kuitenkin murskavoiton jo ensimmäisellä äänestyskierroksella. Olympialaisten avajaisia vietetään 9.helmikuuta. Pyeongchang on aiemminkin hakenut talviolympialaisia, vuosille 2010 ja 2014, siinä kuitenkaan onnistumatta. Tänä vuonna järjestettävät olympialaiset ovat toiset Etelä-Korean olympialaiset, ensimmäiset, silloin kesäolympialaiset järjestettiin Soulissa vuonna 1988. Talviolympialaisiin osallistuu 92 eri maata, joista Ecuador, Kosovo, Malesia, Eritrea, Singapore ja Nigeria, ensimmäistä kertaa.

Mahdolliset mitalilajit

Lumilautailu tuli mukaan olympialaisiin vuonna 1998 ja siitä on tullut yksi niistä lajeista, joissa Suomi säännöllisesti menestyy. Yhtenä syynä on varmasti loistavat harjoittelumahdollisuudet, jotka taianomainen Lappi meille tarjoilee. Parhaimpina laskijoina voidaan pitää Enni Rukajärveä, Peetu Piiroista ja Roope Tonteria, joilla kaikilla on jo menestyneitä arvokisoja takanaan. Rukajärvi ja Piiroinen voittivat olympiahopeaa jo aiemmista kisoista. Tänä vuonna uutena lajina esitellään myös big air, jossa suomalaiset ovat erittäin kovia. He kaikki laskevat myös slopestylea, ja Piiroinen vielä halfpipea.

Pikaluistelussa Suomea edustaa kolme urheilijaa, joista yhdellä on hyvät mahdollisuudet tuoda mitali kotiin. Mika Poutala on harjoitellut viime vuodet Kanadassa, mikä on nostanut hänen vauhdin aivan uudelle tasolle. Yhdistetty tunnettiin aiemmin Suomen varmana mitalikauhana, nyt viimeisimmästä arvokisamitalista on jo yli 10 vuotta aikaa. Nyt yhdistetty tekee paluuta ja mitalit tästä lajista saattavat olla ihan realistinen tavoite. Suomen viiden hengen joukkueesta kovin mitaliehdokas on Ilkka Herola, joka on valmentautumisleirillä hypännyt kovia tuloksia. Myös yhdistetyn joukkuekisasta voidaan odottaa pronssimitalia.

Jääkiekko ja hiihto

Leijonat ovat aiemmin menestyneet erittäin hyvin olympiakiekossa, varsinkin kun NHL-tähtien mukanaolo sallittiin ja vaikka tällä erää rapakon toisella puolella pelaavat eivät peleihin pääsekään, voi se vain helpottaa Leijonien mahdollisuuksia. Jotkut ovat veikanneet Venäjän olevan kisojen voittajasuosikki ja Suomi sen haastaja. Muita mitaliehdokkaita on tutusti Ruotsi, Tshekki ja Kanada. Myös naisleijonilla on loistavat mahdollisuudet mitaliin. Viime vuona voitettu arvokisavoitto tuo naisleijonille varmasti lisää pontta ja Suomen Naismaajoukkue lähteekin peleihin Kanadan ykköshaastajana.

Maastohiihdossa Suomella on potentiaalia mitaliin, vaikka tässä lajissa kilpailu on armotonta. Henkilökohtaisilla matkoilla on mitaliehdokkaita. Suomalaisten mitalitoiveet kohdistuvat Iivo Niskaseen ja Krista Pärmänkoskeen. Niskasen mahdollisuus mitaliin on luultavasti 50 kilometrin perinteisellä matkalla, ja Pärmänkoski voisi tuoda mitalin kotiin 30 kilometrin matkalta. Ampumahiihdossa puhuttaessa, suomalaisista monet ajattelevat Kaisa Mäkäräistä. Mäkäräisellä on itselläänkin tavoite mitalissa, koska olympiamitalia hänellä ei vielä ole. On sanottu, että hiihdon osuus ei tule tuottamaan Mäkäräiselle vaikeuksia, vaan ratkaisut tapahtuvat ampumaosioissa.